För ett par år sedan deltog jag i ett webinar, under rubriken “Relational Leading: Igniting Collective Change”. I samtalet sattes ledarskapet i ett relationellt perspektiv, och gick bort från att se ledarskap som (endast) individuella kunskaper och talanger. Utgångspunkten var att ledarskap sam-skapas i relationerna i den givna organisationen, och en viktig del i detta samskapande är språket. Vilket språk och vilka metaforer vi använder får betydelse för hur vi ser på och vad som förväntas av ledarskapet.
I detta sammanhang blir det då genast intressant att fundera på hur beskrivs organisationen vi befinner oss i. Är det en maskin, en organism eller kanske en kultur? Att se organisationen som en maskin till skillnad från en organism får konsekvenser på ledarskapet, som jag ser det.
I maskinmetaforen, ser jag framför mig ett auktoritärt ledarskap som styr med hela handen, medan organismmetaforen leder mina tankar till ett navigerande ledarskap som ger förutsättningar för kreativitet och utveckling.
Jag har varit i sammanhang där ordet “fabrik” har kommit upp som metafor för en verksamhet, utan att diskutera vad detta ord betyder för var och en. Några har sett ordet “neutralt”, medan de flesta inom den aktuella verksamheten förknippade ordet fabrik med löpande band där varje medarbetare endast gjorde rutinartade aktiviteter bestämda ovan deras huvuden. Detta skapade inte en lukrativ, inspirerande anda – snarare en motvilja. Yrkesstoltheten gick förlorad.
För de som upplevde ordet fabrik “neutralt”, såg de samma sak? Jag gör mig som tolk för dessa personer, men nej, de såg en effektiv verksamhet framför sig. Det som var “normalt”, dvs. ingen extra handpåläggning krävdes, skulle hanteras maskinellt (dvs. i IT-system). De undantagsfall som alltid finns, skulle hanteras av professionella och kompetenta medarbetare.
Två helt olika vyer på ett och samma ord, vilket självklart får betydelse för ledare, medarbetare och stämning. Språk och metaforer har betydelse i vardagen, då de skapar bild(er) av verkligheten, såsom vi upplever den.